Ahmet Necdet Sezer Kimdir, Ahmet Necdet Sezer Kaç Yaşında, Ahmet Necdet Sezer Nereli, Ahmet Necdet Sezer Biyografi, Ahmet Necdet Sezer Kaç Doğumlu, Ahmet Necdet Sezer Nerede Doğdu, Ahmet Necdet Sezer Hangi Okuldan Mezun, Ahmet Necdet Sezer Sevgilisi, Ahmet Necdet Sezer Hayatı


Reklam Alanı

Bu Yazımızda Neler Bulacaksınız ? Göster

Ahmet Necdet Sezer Kimdir?


Adı Soyadı: Ahmet Necdet Sezer
Doğum Tarihi: 13 Eylül 1941
Nereli: Afyonkarahisar
Burcu: Başak
Kilosu: Bilinmiyor
Boyu: Bilinmiyor
Göz Rengi: Siyah
Saç Rengi: Kır Saçlı
Eğitim Durumu: Ankara Hukuk Fakültesi
Sevgilisi: Yok
Evli mi: Evet
Eşi: Semra Sezer
İnstagram Hesabı: Yok                
Twitter Hesabı: Yok      
Facebook Hesabı: Yok
 

Ahmet Necdet Sezer Biyografisi


13 Eylül 1941 senesinden Ahmet Hamdi ve Hatice Sezer çiftinin erkek evladı olarak Afyon’da dünyaya geldi. 1958’de Afyon Lisesi’nden mezun olup 1962 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı sene mezun olduğu üniversitenin şehrinde hâkim adayı olarak göreve başladı. Askeri vazifesini Kara Harp Okulu’nda yedek subay olarak yaptı. Dicle Yerköy Hakimlikleri ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. Medeni Hukuk alanında Ankara Hukuk Fakültesi’nde  1977- 1978 yılları arasında yüksek lisans öğrenimi yaptı.

 7 Mart 1983’te Yargıtay üyesi olarak seçildi. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi üyesiyken Yargıtay Genel Kurulu’nca belirlenen üç aday içinde o zamanın Cumhurbaşkanınca (Kenan Evren) 1988 Eylül 27’de Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine atandı. 6 Ocak 1998 yılında Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı olmadan öncede Anayasa Başkanlığı görevine devam ediyor ve kamuoyu tarafından bilinen bir isim olmuştur. AnaSol-M koalisyon hükümeti ortaklarının (Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz) kendileri veya partilerinden birinin adaylığında ortak bir sonuca varamamaları sonuncunda hepsinin dışında Bülent Ecevit’in önerisiyle Ahmet Necdet Sezer’i Cumhurbaşkanı adayı olarak ön plana çıkartmışlardır.2000 25 Nisan’da 131 milletvekilinin ortak önergesiyle Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. Beş partinin ortak adayı olan Sezer 376 oy gereken ilk iki turda 281 sonraki turda 314 oy alabildi. 276 oyun yeterli olduğu son turda 5 Mayıs’ta gerçekleşti 533 milletvekilinden 330 kişinin oyunu alarak Ülkemizin 10.cumhurbaşkanı olmuştur. 2000 yılının 16 Mayıs’ında Süleyman Demirel’den görevi devralmıştır.

Ahmet Necdet Sezer Haziran 2000’de AnaSol-M koalisyonu 28 Şubat Kararları içinde yer alan irticai faaliyetlere katıldığı saptananların memuriyetten çıkarılmasını kolaylaştıran kanun hükmünde kararnameyi önce uzunca bir süre kadar bekletti. Hükümetin iki kez yazılı açıklama yapıp ‘Anayasa’ya uygun’ dedikleri kararnameyi ‘Hukuk devleti ilkelerine aykırı’ diyerek 8 Ağustos’ da iade etti. Bülent Ecevit’in imzalamak zorunda deyip yetkisini aşmakla suçladığı ve KHK’yı 2000 yılının 14 Ağustos’unda 14 sayfalık bir gerekçeyle tekrar Ahmet Necdet Sezer’e yolladı. Fakat ikinci kez de kararnameyi Hükümet’e iade etti. İadelerden ötürü koalisyon hükümeti ile arasında gerilime sebep olmuş ve koalisyonun lideri Bülent Ecevit şu şeklide açıklama yapmıştır; Cumhurbaşkanı kendini Anayasa Mahkemesi’nin yerine koyuyor. Bakanlar Kurulu ile diyaloğa kapalı olması, kurulumuzca kaygıyla karşılanmıştır. Ekonomik istikrar tehlikededir.

Kamuoyunca Kara Çarşamba olarak adlandırılan ve 2001 yılında MGK toplantısında Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığını fırlatmasıyla başlayan ekonomik krizi ateşlemiştir.

2002 3 Kasım seçimlerinden sonra Anayasa değiştirilerek siyasi yasaklı olan RTE’ye milletvekili olma yolunu açma tartışmalarında Ahmet Necdet Sezer; Demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacak kişiye özgü düzenlemelerden kaçınarak, hukuku siyasallaştırmak yerine, siyaseti hukuk kurallarına uygun yapmaya özen gösterilmesi gerektiği açıklamasını yaptı. Ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekili olmasını sağlayacak Anayasa değişikliği takvimler 2002 13 Aralığı gösterdiğinde parlamentodan geçerek mümkün oldu.

3 Kasım 2002 yılına kadar yani hükümet değişip AKP seçilene kadar türbanlı milletvekili eşleri resepsiyona davet edilmeyip Başbakan eşi de dahil hiçbir türbanlı kadını Çankaya Köşkü’ne davet etmemesi ve türbanlı bir eşin sahipliğinde olan hiçbir resepsiyona katılmaması büyük tartışmalara neden olmuştur.

Görev süresi boyunca veto hakkını da en çok kullanan Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer görev zamanı boyunca 729 müşterek kararnameyi ,67 yasayı, 22 Bakanlar Kurulu Kararını iade etmiştir.

16 Mayıs 2007 senesinde görev süresi dolmuş olmasına rağmen Sabih Kanadoğlu’nun toplantı yeter sayısı 367 olduğu tezi ve Anayasa Mahkemesinin benzer bir karar alması    sonucu meclis yeni bir cumhurbaşkanı seçmeyip erken seçime gitmiştir. Ahmet Necdet Sezer 2007 27 Ağustos’a kadar cumhurbaşkanlığı görevini yapmıştır.

1964 yılında ise Semra Kürümoğlu ile hayatlarını birleştirip Zeynep, Levent ve Ebru adında üç çocuk sahibi olmuşlardır.


Reklam Alanı

Diğer Kimdir Yazıları
Kimdir

Reklam Alanı

Reklam Alanı