Reklam Alanı
Eflatun Platon Kimdir?
Adı Soyadı: Eflatun Platon
Doğum Tarihi: 0428
Nereli: Atina Yunanistan
Burcu: Bilinmiyor
Kilosu: Bilinmiyor
Boyu: Bilinmiyor
Göz Rengi: Siyah
Saç Rengi: Beyaz
Eğitim Durumu: Ünlü Filozof
Sevgilisi: Bilinmiyor
Evli mi: Bilinmiyor
Eşi: Bilinmiyor
İnstagram Hesabı: Mevcut Değil
Twitter Hesabı: Mevcut Değil
Facebook Hesabı: Mevcut Değil
Eflatun Platon Hayatı
Yunan matematikçi, filozof ve yazar olan Eflatun kendinden sonraki nesli en çok etkileyen düşünürdür. Sokrates’in öğrencisi Aristoteles’in eğitmeni olan Platon (Eflatun) Sokrates’in Bilgelerin Yönetimi fikrini sistemleşmiştir. Asıl adı Aristokles olan filozof günümüzde kullanılan Aristokrat ve Aristokrasi kelimelerinin isim babası olmuştur. Atletik yapısı ve geniş omuzları olduğundan Platon lakabını almıştır. Platon Yunanca geniş omuzlu anlamına gelmektedir. Doğu felsefesinde ise Eflatun adını almıştır. Platon yaptığı çalışmalara Platonik deyişiyle ilişkilendirilmiştir. Platonik ise kelime anlamı olarak Maddesel olmayan, sadece düşünsel boyutta var olan manasına gelir.
Hristiyan ve İslam felsefesine katkıları büyüktür. Dünya’nın ilk üniversitesi sayılan Akademia ‘yı kurmuştur.
Doğum yeri Aegina veya Atina olduğu sanılan düşünürün doğum tarihi kesin olamamakla beraber M.Ö. 428 ya da 427 yılları olduğu düşünülmektedir. Diogenes’ göre Atina’nın kralları sayılan Melanthus ve Codrus’a kadar kökleri inmekteydi Platon’un.
Annesi Perictione ‘in akrabalarının içinde güçlü kanun koyucu Solon vardı. Ayrıca Sparta oligarşisinin yandaşı olan Otuz Tiran grubunun içinde Platon’un dayıları yer almaktaydı. Peloponnesian Savaşının ardından Atina demokrasisi çökünce Eflatun ailesi siyasal gücü eline aldı.
Yazar olan Apuleius ‘un betimlediğine göre Eflatun çocukluk yıllarından beri çalışkan alçakgönüllü ve hızlı düşünen bir bireydi. Dönemin ünlü öğretmenlerinden müzik, jimnastik, gramer dersi alan Eflatun Isthmian oyunlarında yarışmıştır. Sokrates öncesi filozof olan Heraclitius ‘un müritlerinden Cratylus’u ilk tanıyanlardan bir tanesiydi.:
Platon Felsefesinin Temelleri ve Bilgi Kuramı
Sofistlerin Yunan toplumu üzerindeki yaydığı olumsuz etkilerle savaşan Eflatun felsefe kurslarına katılmaya başladı. Felsefe üzerindeki ilk düşüncesi ilk bilgi ve maddeyi aramak üzerine olmuştur. Kesin ve mutlak bir bilginin varlığı olduğu üzerine tamamıyla dogmatist bir tavır sergiliyordu. Eflatun’un evreni algılayış biçimi İdealar Kuramının çıkış noktasını oluşturmuştur. Cumhuriyet adlı diyaloğunda yer verdiği meşhur Mağara benzetmesi oluşturduğu felsefenin temelleri hakkında geniş ipuçları veriyor. Mağara benzetmesi insanın yaşam içindeki bulunduğu durumu anlatıyor.
Diyalog şu şekilde özetlenebilir:
Bazı insanlar karanlık bir mağarada, doğduklarından beri mağaranın kapısına arkaları dönük olarak oturmaya mahkumdurlar. Başlarını arkaya çevirmeyen bu insanlar, mağaranın kapısından giren ışığın aydınlattığı karşı duvarda kapını önünden geçen başka insanları ve taşıdıklarının gölgesini izlerler, şayet içlerinden biri dışarı çıkıp olayın aslını öğrenince içeri girip anlatmaya başlasa da içerdekiler duvarda gördüklerinin zahir olduğuna inanır ve gerçeğin mağara dışında olduğuna inandırması imkansızdır.
Sokrates ile yaptığı çalışmaları düşünce dünyasını geliştirmeye yönelik olan Platon felsefesine göre gerçeklik iki kısma ayrılıyordu. Bilgilerin akıl yoluyla elde edilmesi mümkün olan İdealar (Düşünceler) Dünyası, Dünya ile ilgili kesin olmayan bilgilerin ise beş duyu organı kullanarak ulaşılabilir olduğunu anlatan Duygular Dünyası.
Eflatun Metafiziği:
Eflatun felsefesinde spiritüalizm ve akılcılık temalarından esintilerle bu iki akımın birleşimi kullanılmıştır. Gerçeği araştırmak için Sokrates’in soru cevap yöntemini kullanıp matematik aşığı olduğu için diğer tüm konularsa matematik prensibinden yararlanmak istemiştir. Matematiği bilmeyen birinin felsefe yapamayacağını düşünmüş ve kurduğu üniversitenin kapısına Geometri bilmeyen buradan içeri girmesin yazdırmıştı.
Platon 20 yaşında Sokrates ile tanışır ve hayatı tamamen farklı olur. Sayısı 35’i geçen bütün eserlerini diyalog şeklinde kaleme almıştır. Birçok ülkede öğreti yapan Eflatun M.Ö 360 yılında Atina’ya geri döndü ve M.Ö 347 yılına kadar Akademia da çalışmalarını yürütmüştür. Bu tarihten sonrada aramızdan ayrılmıştır.
Eflatun’dan:
Reklam Alanı
Efecan Dianzenza Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Vikipedi, Biyografisi
Gökhan Özoğuz Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu ve Kilosu
Yağmur Banda Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu ve Kilosu
İbrahim Giydirir Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Vikipedi, Biyografisi
Caner Cindoruk Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Aslen Nereli, Biyografisi
Can Gürzap Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Aslen Nereli, Biyografisi
Dan Castellaneta Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Vikipedi, Biyografisi
Abraham Lincoln Kimdir? Kaç Yaşında Neden Öldü Hayatı
Adam Sandler Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Aslen Nereli Hangi Dinden
Adile Naşit Kimdir? Nerede Doğdu, Kaç Yaşında Neden Öldü, Aslen Nereli..
Adnan Kahveci Kimdir? Kaç Yaşında Ne Zaman Neden Öldü, Aslen Nereli
Adriana Lima Kimdir? Kaç Yaşında, Boyu, Vikipedi, Biyografisi
Reklam Alanı
Reklam Alanı