İstanbul'da beklenen büyük depremin olası büyüklüğü 7.2 ile 7.6 arasında değişirken, bu durumun meydana getireceği can kaybı ve hasar konusunda da ciddi uyarılar yapılmaktadır. Şengör, önümüzdeki yıllarda bu riskin artabileceğine dikkat çekiyor.


Reklam Alanı

Bu Yazımızda Neler Bulacaksınız ? Göster

Celal Şengör büyük İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak?

İstanbul’un deprem riski, hem tarihsel kayıtlardan hem de günümüz bilimsel verilerinden dolayı büyük bir endişe kaynağıdır. Prof. Dr. Celal Şengör, bu konuda önemli değerlendirmeler yaparak, olası bir büyük depremin büyüklüğünü ve etkilerini öngörmektedir. Şengör'ün açıklamaları, İstanbul'un fay hatları üzerinde nasıl bir tehlike altında olduğunu ve bu durumun şehirdeki yaşamı nasıl etkileyebileceğini anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'e göre, beklenen büyük İstanbul depreminin büyüklüğü maksimum 7.6 olacaktır. Şengör, Marmara Denizi içinden geçen fay hattının tek parça halinde kırılması durumunda bu büyüklüğe ulaşılacağını, ancak minimum beklentisinin 7.2 olduğunu belirtmektedir.

Şengör'ün olası İstanbul depremiyle ilgili öne çıkan diğer değerlendirmeleri şunlardır:

  • Ölü Sayısı Tahmini: Depremin sonuçlarının çok ağır olacağını vurgulayan Şengör, can kaybının 50 bin ile 100 bin arasında olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştur.
  • En Riskli Bölgeler: Özellikle İstanbul'un güney kesimlerinin daha fazla etkileneceğini belirten Şengör; Avcılar ve Yeşilköy gibi bölgelerin "topun ağzında" olduğunu ifade etmiştir.
  • Zamanlama: Kesin bir tarih vermenin bilimsel olarak mümkün olmadığını söylese de, önümüzdeki 30 yıl içinde 7'den büyük bir deprem olma olasılığının %70 civarında olduğunu dile getirmiştir.

Not: Nisan 2025'te Marmara Denizi'nde (Silivri açıklarında) meydana gelen 6.1 - 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra Şengör, bu sarsıntının beklenen büyük depremin bir öncüsü olabileceği ihtimaline dikkat çekmiş ve "eli kulağında" uyarısını yinelemiştir.

Reklam Alanı

Diğer Bilgi Rehberi Yazıları
Bilgi Rehberi