Atatürk'ün Söylemiş Olduğu Sözler: Atatürk Sözleri, Atatürk Sözleri Kısa, Atatürk Sözleri Resimli, Atatürk Sözleri Din, Atatürk Sözleri Bilim, Atatürk'ün Sanatla İlgili Sözleri, Atatürk'ün Sporla İlgili Güzel Sözleri yer almaktadır. Bu sözleri facebook, t


Reklam Alanı

1 - Yurt sevgisi ona hizmetle ölçülür. 

 2 - Yurtta sulh, cihanda sulh. 

 3 - Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. 

 4 - Vatan sevgisi, ruhları kurtaran en kuvvetli rüzgardır. 

 5 - Türk, esirlik kabul etmeyen bir millettir. Türk milleti esir olmamıştır. 

 6 - Türk milleti istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır. 

 7 - Türk milleti birçok asırlar, bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kuran’ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü... 

 8 - Türk milleti insanlık âleminin samimi bir ailesidir. 

 9 - Tüketici yaşamak iyi değildir. Üretici olalım. 

 10 - Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır. 

 11 - Özgürlük olmayan ülkede ölüm, yıkılış vardır. Her ilerlemenin, kurtuluşun anası özgürlüktür. 

 12 - Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir. 

 13 - Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur. 

 14 - Ne mutlu Türk’üm diyene! 

 15 - Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır. 

 16 - Lider dediğin önde yürüyen değil, yol gösteren olmalıdır. 

 17 - Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Bütün yurttaşların vicdan, ibadet ve din hürriyeti demektir. 

 18 - Laiklik, asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. 

 19 - Laik hükümet kavramından dinsizlik manası çıkarmaya çalışan fesatçılara fırsat vermeyiniz. 

 20 - Kadının en büyük vazifesi analıktır. İlk terbiye verilen yer ana kucağı olduğu düşünülürse bu görevin önemi gerektiği gibi anlaşılır. 

 21 - İyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz. 

 22 - İstiklalin tamamiyeti ancak İstiklal-ı Mali (ekonomik bağımsızlık) ile mümkündür. 

 23 - İstikbal göklerdedir. 

 24 - İstanbul’da çıkan bir gazeteyi Kaşgar’daki Türk de anlayacaktır. 

 25 - Hiç bir millet yoktur ki, ahlâk esaslarına dayanmadan ilerlesin. 

 26 - Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkâr olamazsınız. 

 27 - Halk müreffeh, müstakil, zengin olmak istiyor. Komşuların refahını gördüğü halde, fakir olmak pek ağırdır. 

 28 - Ermenilerin bu feyizli ülkede hiç bir hakkı yoktur. 

 29 - Gerçek işgaller kılıçla değil, sabanla yapılır. 

 30 - Gençler, siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile, insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaksınız. 

 31 - Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu ila ve idame edecek sizsiniz. 

 32 - Ekonomik kalkınma, Türkiye’nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir. 

 33 - Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder. 

 34 - Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir. 

 35 - Dünya’da her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalâlettir. 

 36 - Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz. 

 37 - Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. 

 38 - Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. 

 39 - Devrimin amacını anlamış olanların onu korumaya her zaman güçleri yetecektir. 

 40 - Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım. 

 41 - Büyük şeyleri büyük milletler yapar. 

 42 - Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir. 

 43 - Bütün ümidim gençliktedir. 

 44 - Bu millete çok şey öğretebildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğretemedim. 

 45 - Bu millet kılı kıpırdamadan dava uğruna canını vermeye razı olmasaydı, ben hiçbir şey yapamazdım. 

 46 - Bu memleket tarihte Türk’tü, o halde Türk’tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır. 

 47 - Bu başarının, kutsal topraklarımızı düşman istilasından büsbütün kurtaracak olan kesin zaferin hayırlı bir başlangıcı olmasını Tanrının lütfundan dilerim. 

 48 - Bizim milletimiz, vatanı için, hürriyeti ve egemenliği için fedakâr bir halktır. 

 49 - Bizim dinimiz en tabi ve makul dindir ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dine tabii olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. 

 50 - Bizim başka milletlerden hiçbir eksiğimiz yok. Cesuruz, zekiyiz, çalışkanız, yüksek amaçlar uğrunda ölmesini biliriz. 

 51 - Bizim akıl, mantık ve zeka ile hareket etmek şiarımızdır. Bütün hayatımızı dolduran vak’alar bu hakikatin delilidirler. 

 52 - Biz Türkler, ruhen demokrat doğmuş bir milletiz. 

 53 - Biz öyle milliyetçileriz ki, bizimle iş birliği yapan bütün milletlere saygı duyar ve riayet ederiz. 

 54 - Biz ne bolşevikiz, ne de komünist: ne biri, ne diğeri olamayız. Türkler milliyet perver ve dinlerine hürmetkar bir millettir. Bizim hükümet şeklimiz tam bir demokrat hükümetidir. 

 55 - Biz doğrudan doğruya millet severiz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. 

 56 - Birbirimize vereceğimiz işaret şudur: ileri, daima ileri. 

 57 - Bir Türk dünyaya bedeldir. 

 58 - Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür. 

 59 - Bir milletin kültür düzeyi üç safhada; devlet, düşünce ve ekonomideki çalışma ve başarılarının özüyle ölçülür. 

 60 - Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür. 

 61 - Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. 

 62 - Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. 

 63 - Benim hayatta yegâne fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir. 

 64 - Benim fıtratımda bir gayritabiîlik varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdendir. 

 65 - Beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neler yapacağız onları söyleyiniz. 

 66 - Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir. 

 67 - Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir. 

 68 - Ben gerektiği zaman, en büyük hediyem olmak üzere, Türk milletine canımı vereceğim. 

 69 - Başarılarda gururu yenmek, felaketlerde ümitsizliğe direnmek lazımdır. 

 70 - Askeri harekât, siyasi faaliyetlerin ümitsiz olduğu noktada başlar. 

 71 - Arkadaşlar! Gidip, toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiç bir güç ve kuvvet asla bizi yenemez. 

 72 - Acizler için imkânsız, korkaklar için müthiş gözüken şeyler kahramanlar için idealdir. 

 73 - Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim. 

 74 - Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye eski devirlerdeki gibi basit değildir. Bugünün anaları için gerekli vasıfları taşıyan evlat yetiştirmek, evlatlarını bugünkü hayat için faal bir uzuv haline koymak, pek çok yüksek vasıflar taşımalarına bağlıdır. Onun için kadınlarımız, hatta erkeklerimizden çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar; eğer hakikaten milletin anası olmak istiyorlarsa. 

 75 - Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın. 

 76 - İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin? 

 77 - Milletimiz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir. Büyük Türk Milletinin bu yoldaki hızını, her vasıtayla arttırmaya çalışmak, bizim hepimizin en kutlu vazifemizdir. 

 78 - Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. 

 79 - Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz. Medeniyetin bütün icaplarını tatbik edeceğiz. 

 80 - Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir. 

 81 - Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.  

 82 - Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiç ilgisi olmadığını bildiriyor. Bazı kimseler çağdaş olmayı kâfir olmak sayıyorlar. Asıl küfür onların bu zannıdır. Bu yanlış tefsiri yapanların maksadı İslâmların kâfirlere esir olmasını istemek değil de nedir? Her sarıklıyı hoca sanmayın, hoca olmak sarıkla değil, dimağladır. 

 83 - Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar. 

 84 - Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda durmadan, yılmadan ilerlemektir. 

 85 - Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hâkim olunamaz. 

 86 - Bir dinin tabii olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır. 

 87 - Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. 

 88 - Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. 

 89 - Milli mücadelelere şahsi hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur. 

 90 - Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar. 

 91 - Gerçi bize milliyetçi derler. Ama biz öyle milliyetçileriz ki, işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onların milliyetlerinin bütün icaplarını tanırız. Bizim milliyetçiliğimiz herhalde hodbince ve mağrurca bir milliyetçilik değildir. 

 92 - Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir. 

 93 - Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.  

 94 - Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. Milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdurlar. 

 95 - Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevi, hususi ve resmi hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım. 

 96 - Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklalden mahrum bir millet, medeni insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye layık sayılamaz. 

 97 - Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz. 

 

Reklam Alanı

Diğer Güzel Sözler Yazıları

Reklam Alanı

Reklam Alanı